Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΕΚ ΚΥΘΡΕΑΣ

Η Αθλητική Ένωση Κυθρέας (ΑΕΚ) είναι το πρώτο αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε στην Κυθρέα. Την ιδέα για την ίδρυση του σωματείου αυτού, την συνέλαβαν οι Πέτρος Στυλιανού και Χριστάκης Παπανδρέου στα 1947 περίπου,όταν ήταν μαθητές γυμνασίου στην Λευκωσία. Τελικά, το σωματείο ιδρύθηκε τρία χρόνια αργότερα, το 1950. Σύμφωνα με το καταστατικό του σωματείου, σκοποί της ΑΕΚ ειναι αποκλειστικά:
  1. Η καλλιέργεια και διάδοση του αθλητισμού εν γένει, η ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος και η σύσφιξη των μεταξύ φίλαθλων δεσμών
  2. Η ανάπτυξη του αισθήματος αλληλεγγύης μεταξύ των μελών
  3. Η εν γένει πνευματική ανάπτυξη των μελών
Αναφορικά με την ονομασία που θα είχε το σωματείο, αρχικά επικράτησε ανάμεσα στους ιδρυτές του να δοθεί το όνομα Χύτροι. Ύστερα όμως απο μια δεύτερη σκέψη, επειδή επρόκειτο για αθλητικό σωματείο, αποφάσισαν να δώσουν σ'αυτό την ονομα ΑΕΚ, έχοντας υπόψη την ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδας.

Αναφέρουμε εδώ πως με την ίδρυση του, το σωματείο δεν είχε καθόλου οικονομικούς πόρους στην διάθεση του. Συγκεκριμένα, ο Χριστάκης Παπανδρέου θυμάται χαρακτηριστικά πως για να κατασκευαστεί η ταμπέλα του σωματείου, πωλούσε ελιές και όρνιθες για να μαζευτούν τα αναγκαία χρήματα. Μόλις μαζεύτηκαν τα λεφτά, παραγγείλανε την ταμπέλα σε κάποιο Δαμιανό απο το Καιμακλί.
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελούσαν οι πιο κάτω:

Πέτρος Στυλιανού
Χριστάκης Παπανδρέου
Ανδρέας Ακαθιώτης
Ανδρέας Τσικκάς
Αντώνης Καραός

Το σωματείο αρχικά στεγαζόταν σε βοηθητικά υποστατικά πίσω απο το καφενείο του μ.Γεώργιου Γιαλλούρη. Μετά το σωματείο μετεστεγάστηκε στο καφενείο του Ανδρέα Ελευθερίου (Παυλή), κοντά στο κρεωπολείο και στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Στην συνέχεια μετακινήθηκε στην πλατεία του Σεραγείου, στο σπίτι της Τσοκκαρούς. Ύστερα το σωματείο μετακινήθηκε σ'ένα παλιό κτίριο, πάλι στο Σεράγειο, το οποίο τελικά κατεδαφίστηκε. Τελικά στεγάστηκε στο καφενείο του μ.Αντώνη Βαφειάδη (Σιόρρη) μέχρι την ημέρα της τούρκικης εισβολής.

Την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου αποτελούσαν οι πιο κάτω:

Χριστάκης Παπανδρέου
Αντώνης Καραός
Ανδρέας Σάββα (Πετρουλλής)
Μίκκος Αδαμίδης
Παύλος Γιαννάκης
Νίκος Χατζηκώστα
Ανδρέας Γιαννάκης (Γαλατερός)
Τεύκρος Σαββίδης
Κωστάκης Σαββίδης
Στέλιος Χατζηκώστα
Κάποιος Αμερικάνος απο το Παλαίκυθρο
Βάσος Σπανός

Αρχηγός της ομάδας αυτής, ήταν ο Χριστάκης Παπανδρέου. Αρχικά το γήπεδο που η ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου χρησιμοποιούσε για τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις της με άλλες ομάδες, καθώς και για τις προπονήσεις της ήταν το γήπεδο του Σώζου (στην είσοδο της Κυθρέας, απέναντι απο το παλιό κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ). Μετά, η ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου χρησιμοποιούσε για γήπεδο τον χώρο που υπήρχε στην τοποθεσία <<Εφτά Μίλι>> . Μεταγενέστερα, και πριν την ένταξη του σωματείου στην ΚΟΠ (1970) με πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου, δημιουργήθηκε γήπεδο, το οποίο ήταν περιφραγμένο, επι του τουριστικού δρόμου Λευκωσίας-Κερύνειας, που οδηγούσε προς την τοποθεσία <<Φιλλέρι>>.

Το σωματείο διοργάνωνε ποδοσφαιρικές συναντήσεις με αντίπαλες ομάδες γειτονικών χωριών, καθώς και με άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες παγκύπρια όπως τον Στρογγυλό, την Μύρτου, την Άσσια, την Λύση, το Λευκόνικο, τον Αστρομερίτη κ.α. Η ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου στα 1970, μετά απο τις συντονισμένες προσπάθειες και την επιμονή του πρώην προέδρου του σωματείου μ. Γεώργιου Κολίου (που κράτησε επάξια τη θέση του προέδρου του σωματείου για πέραν των 30 χρόνων) στην νεοσύστατη τότε Γ 'Κατηγορία όπου αγωνιζόταν μέχρι το 1974. Αναφερουμε εδώ πως πριν απο την τουρκική εισβολή το σωματείο αριθμούσε περίπου 122 μέλη.

Απο τους προπονητές της ποδοσφαιρικής ομάδας που διετέλεσαν κατα τα τελευταία χρόνια πριν απο την τουρκική εισβολή αναφέρουμε τους Δημήτρη Χιώτη και Νάκο Αναστασιάδη. Ο δεύτερος διετέλεσε προπονητής με την ένταξη του σωματείου στην ΚΟΠ. Η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ αγωνίστηκε επίσης και στο Κύπελλο της ΚΟΠ φέρνοντας αξιόλογα αποτελέσματα απέναντι σε αντιπάλους όπως η Ανόρθωση (0-0) κ.α.

Το σωματείο εκτός απο το ποδόσφαιρο ασχολείτο και με τον κλασσικό αθλητισμό. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, ανακυρήχθηκε πρώτη ομάδα σε διάφορες διοργανώσεις. Βασικά την ομάδα στίβου του σωματείου αποτελούσαν αθλητές σχολείων μέσης παιδείας, ιδαίτερα της Αγγλικής Σχολής.

Παράλληλα με τον αθλητισμό, η ΑΕΚ στην Κυθρέα επέκτεινε τις δραστηριότητες της σαν πολιτιστικός σύλλογος. Διοργάνωνε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, χριστουγεννιάτικες γιορτές, συχνές διαλέξεις στο οίκημα της και εύθυμες κοινωνικές βραδιές με χιουμοριστικό πρόγραμμα που πραγματικά άφησαν εποχή. Επίσης έδινε θεατρικές παραστάσεις. Αναφέρουμε για παράδειγμα το θεατρικό έργο <<Μπλοκ C >> του Ηλία Βενέζη που ανεβάστηκε απο το σωματείο στο κινηματοθέατρο <<Απόλλων>> Κυθρέας.

Πρόσθετα το σωματείο πλούτισε αξιόλογα δανειστική βιβλιοθήκη που δάνειζε βιβλία σε μικρούς και μεγάλους της Κυθρέας και γενικά καλλιεργούσε αρμονικά σώμα και πνεύμα. Ακόμα το σωματείο διοργάνωνε εκδρομές και πεζοπορίες στην περιοχή του Πενταδάχτυλου, ειδικότερα στην Χαλεύκα και στην Παναγία της Καρκάς. Αναφέρουμε τέλος και τους καθιερωμένους ετήσιους χορούς με τα γλέντια και τις διασκεδάσεις.

Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου του σωματείου μ. Γεώργιου Κολιού και με την συμπαράσταση μια δραστήριας επιτροπής, το ξεριζωμένο σωματείο επαναδραστηριοποιήθηκε στην προσφυγιά, αρχικά σε ένα μικρό καφενείο στο Καιμακλί και στην συνέχεια σ'ένα μικρό οίκημα στην οδό Καντάρας 6, στην Αγλαντζιά. Οι κύριες δραστηριότητες του είναι το ποδόσφαιρο και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Απο την επαναδραστηριοποίηση του σωματείου στην προσφυγιά η ποδοσφαιρική ομάδα του σωματειου έχει αγωνιστεί στην Γ' και Δ' Κατηγορία της ΚΟΠ  καθώς και  στο αγροτικό πρωτάθλημα, στην ομοσπονδία της ΠΟΕΛ. Τελευταία συμμετοχή της ομάδας στην ΚΟΠ ήταν την περίοδο 2011-12 στο πρωτάθλημα Δ'Κατηγορίας, ενώ από το 2016 αγωνίζεται στις διοργανώσεις της ΠΟΕΛ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το σωματείο χρησιμοποίησε σαν επίσημη έδρα του στην προσφυγιά τέσσερα γήπεδα: το κοινοτικό Καιμακλίου, το δημοτικό Αγλαντζιάς, το παλίο ΓΣΠ και πιο πρόσφατα το γήπεδο του Κυκκου στην Έγκωμη. Μεγαλύτερη διάκριση του σωματείου η κατάκτηση του περιφερειακού πρωταθλήματος Δ'Κατηγορίας της ΚΟΠ στην επαρχία της Λευκωσίας την σεζόν 1988-1989. 

Η ΑΕΚ διοργάνωνε για χρόνια τον καθιερωμένο ετήσιο χορό, που δινόταν η δυνατότητα στους χωριανούς, μια φορά καθεχρονικά να ξανασμίξουν και να ξαναθυμηθούν μαζί τις παλιές καλές μέρες.
Μετά την ανακαίνιση και επέκταση του οικήματος της στην Αγλαντζιά, η ΑΕΚ διοργανώνει πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (χοροί, τραγούδια, χριστουγεννιάτικες γιορτές κ.α.).  
(Απο το βιβλίο <<Η Κωμόπολη της Κυθρέας>> του Γ.Πετάση. Οι πληροφορίες δόθησαν απο τον Μιχαλάκη Σάββα, αντιπρόεδρο του σωματείου)

ΤΙΤΛΟΙ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΑΕΚ ΚΥΘΡΕΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

1969-70 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΑΟΠΕΛ

1970 ΕΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΠ (Γ'ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ)

1972-73 ΔΕΥΤΕΡΑΘΛΗΤΡΙΑ Γ'ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ (ΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ)

1988-89 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Δ'ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ (ΟΜΙΛΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ/ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ)

1992-93 ΕΠΑΘΛΟ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΟΠ

1995-96 ΕΠΑΘΛΟ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΟΠ

1997-98 ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ ΠΟΕΛ

1997-98 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΟΜΙΛΟΥ Α'ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΟΕΛ (ΑΗΤΤΗΤΗ)

1997-98 ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΠΟΕΛ

2002-03 ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ Δ'ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (ΑΝΟΔΟΣ Γ'ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: