Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

100 Χρόνια Δήμος Κυθρέας

Το 2015 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για όλους τους Κυθρεώτες, αφού ο Δήμος μας συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Δυστυχώς λόγω της κατοχής της Κυθρέας μας απο τους Τούρκους τα τελευταία 40 χρόνια δεν μπορούμε να τα γιορτάσουμε εκεί όπως αξίζει στην περίσταση, αλλά στην προσφυγιά μέσα απο μια σειρά εκδηλώσεων που ετοιμάζει ο Δήμος Κυθρέας σε συνεργασία με τα σωματεία και τα οργανωμένα σύνολα της  κωμόπολης μας.  Ακολουθεί ένα μικρό αφιέρωμα στην ιστορία του Δήμου Κυθρέας:

Ο Δήμος Κυθρέας ιδρύθηκε το 1915 με σκοπό την επίβλεψη και τον έλεγχο της κωμόπολης, την κατασκευή και την συντήρηση δημοσίων έργων, αλλα και στην προμήθεια ποσότητας νέρου απο τον Κεφαλόβρυσο για χρήση απο τους κατοίκους. Άξιζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960, λόγω των διάφορων ιστορικών γεγονότων της περιόδου και των συνθηκών της εποχής, οι οικονομικοί πόροι του Δημαρχείου ήταν περιορισμένοι με αποτέλεσμα να γίνουν πολύ λίγα έργα αλλα πολύ σημαντικά όπως θα δούμε στην συνέχεια.

Στις πρώτες εκλογές που έγιναν το 1915, πρώτος Δήμαρχος Κυθρέας εκλέγεται ο Νικόλαος Καττάμης. Η Κυθρέα καθιερώνεται σαν Δήμος με έξι ενορίες: Αγία Μαρίνα, Άγιος Ανδρόνικος,Άγιος Γεώργιος,Συρκανιά,Χαρδακιώτισσα και Χρυσίδα. Στις επόμενες εκλογές του 1919, εκλέγεται Δήμαρχος ο Κυριακός Λεμονοφίδης. Ο Λεμονοφίδης κέρδισε και τις εκλογές του 1924 αφού δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος. Το πιο σημαντικό έργο αυτής της περιόδου είναι η ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρονικού στην περιοχή της Τούμπας. 

Στις επόμενες εκλογές που έγιναν το 1929, εκλέγεται Δήμαρχος ο Χρίστος Καττάμης (γιός του Νικόλαου Καττάμη).  Επι θητείας Χρίστου Καττάμη έγινε η διασωλήνωση του νερού στην Κυθρέα. Λόγω της εξέγερσης του Οκτωβρίου του 1931, οι Άγγλοι αποικιοκράτες στέρησαν τα εκλογικά δικαιώματα του Κυπριακού λαού και πλέον διόριζαν οι ίδιοι τα δημοτικά συμβούλια. Ο Καττάμης παρέμεινε Δήμαρχος μέχρι το 1937, οπόταν και παραιτήθηκε. Νέος Δήμαρχος διορίστηκε ο  Αντώνης Ατταλίδης ο οποίος το 1940 επίσης παραιτήθηκε για επαγγελματικούς λόγους, με αποτέλεσμα να διοριστεί ξανά Δήμαρχος ο Χρίστος Καττάμης.

Το 1943 είχαμε ξανά εκλογές οι οποίες μάλιστα ήταν και οι πρώτες εκλογές που είχαν πολιτικό χρώμα με κύριους εκφραστές την Αριστερά (ΑΚΕΛ) και την Δεξιά (Εθνικόφρονες). Επικράτησε και πάλι ο Χρίστος Καττάμης που εκπροσωπούσε την Δεξιά. Ο Καττάμης κέρδισε και τις εκλογές του 1946 έχοντας μάλιστα και την στήριξη του ΑΚΕΛ.  Ο Καττάμης απεβίωσε ξαφνικά το 1948 και Δήμαρχος μέχρι τις εκλογές του 1949 εκλέχτηκε ο Ευέλθων Ιακωβίδης.  Στις εκλογές του 1949 εκλέγεται Δήμαρχος ο Στυλιανός Αθανασιάδης.

Οι τελευταίες εκλογές στην Κυθρέα έγιναν το 1953 και Δήμαρχος εκλέχτηκε ο σπουδαίος γιατρός και ξυλογλύπτης Γεώργιος Κυριάκου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος Δήμαρχος Κυθρέας που προερχόταν απο την Αριστερά. Το 1958 είχαμε την ηλεκτροδότηση της Κυθρέας, ενώ δεν είχαμε ξανά εκλογές λόγω του αγώνα της ΕΟΚΑ και των γεγονότων που ακολούθησαν. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου και με το νέο σύνταγμα, αποφασίστηκε ο διορισμός νέων Δημοτικών Συμβουλίων, έτσι το 1964 νέος Δήμαρχος διορίζεται ο Σάββας Χρηστίδης, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος Δήμαρχος πριν την προσφυγιά. Αυτή την περίοδο και με την βελτίωση των οικονομικών πόρων έγιναν σημαντικά έργα, όπως η επιδιόρθωση των δρόμων, η ανέγερση δημοτικού σφαγείου, η συγκομιδή των σκυβάλλων, νέα διασωλήνωση νερού, επέκταση του τηλεφωνικού κσι ηλεκτρικού δικτύου, η ίδρυση Δημοτικού Νηπιαγωγείου, η ίδρυση Δημοτικής Βιβλιοθήκης και η ίδρυση του Γυμνασίου Κυθρέας το 1970.

Δυστυχώς η Τουρκική εισβολή του 1974 διέκοψε κάθε εργασία του Δήμου Κυθρέας. Ο Δήμος Κυθρέας επανασυστάθηκε στην προσφυγιά με σκοπό τον αγώνα για επιστροφή στην γή μας, να διατήρησει ζωντανή την φλόγα και στις νεότερες γενιές, αλλα και να φροντίσει για την ευημερία ηλικιωμένων και άπορων συγχωριανών μας. Για αυτό τον σκοπό έχει καθιερώσει μια σειρά απο εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα την ετήσια αντικατοχική πορεία και εσπερινό της Αγίας Μαρίνας στις 16 Ιουλίου στο οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς. Απο το 1974 μέχρι και το 1991 ο Δήμος Κυθρέας δεν λειτουργούσε και οι Κυθρεώτες αντιπροσωπεύονταν απο αντιπρόσωπους κομμάτων εκ περιτροπής κατ'εξαμηνία.

Το 1991 ο Δήμος Κυθρέας επαναλειτούργησε με πρώτο Δήμαρχο στην προσφυγιά τον αντιπρόεδρο του σωματείου μας Κώστα Φραγκούδη. Ο Φραγκούδης κέρδισε και τις πρώτες εκλογές στην προσφυγιά το 1996. Σε αυτή την περίοδο ο Δήμος Κυθρέας απέκτησε το προσωρινό του οίκημα που βρίσκεται στην περιοχή του Τακτακαλά στην παλιά Λευκωσία, ενώ το 2000 διδυμοποιήθηκε με τον Δήμο Αιγάλεω Αττικής με τον οποίο έκτοτε διατηρεί στενές σχέσεις συνεργασίας και φιλίας. Το 2001 νέος Δήμαρχος εκλέχτηκε ο επίσης αντιπρόεδρος του σωματείου μας Μιχαλάκης Σάββα, ο οποίος κέρδισε και τις εκλογές του 2006 άνευ ανθυποψηφίου. Στις τελευταίες εκλογές το 2011, Δήμαρχος Κυθρέας εκλέχτηκε ο Δρ.Πέτρος Καρεκλάς. Μετα το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 πραγματοποιούνται εκδρομές για την νεολαία στην Κυθρέα έτσι ώστε να γνωρίσουν την γή των προγόνων τους, ενώ τον Ιούλιο του 2009 λειτουργήθηκε για πρώτη φορά μετά απο 35 χρόνια η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η οποία μάλιστα λειτουργήθηκε ξανά πέρσι στην γιορτή του Αγίου Δημητριανού.

(Πληροφορίες για την συγγραφή του πιο πάνω άρθρου πάρθηκαν απο το βιβλίο του Σάββα Χρηστίδη, Κυθρέα, Η πράσινη μας κοιλάδα,2003)    



            

Δεν υπάρχουν σχόλια: